Zpět

Colours of Ostrava 2024

Místo: Ostrava-město, Moravskoslezský kraj
Od: 17.07.2024
Do: 20.07.2024
Web: FESTIVAL GUIDE
Místo: Ostrava, Vítkovice 3004
Vstupenky/informace: GoOut.cz

Multižánrový mezinárodní hudební festival *Colours of Ostrava* se v roce 2024 uskuteční od 17. do 20. července. Tento festival se každoročně pořádá od roku 2002 v Ostravě v oblasti Dolních Vitkovic – bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Každý ročník pravidelně nabídne přes 450 programových bodů na 24 otevřených i krytých scénách – koncerty, diskuse, divadla, filmy, workshopy i výtvarné aktivity.

Učinkující
NázevPopis/foto
Queens of the Stone Age
Queens of the Stone Age (někdy zkracováno jen na QOTSA) je americká rocková kapela z Kalifornie, která se dala dohromady v roce 1996 z významné stoner rockové skupiny Kyuss. Původní název kapely byl Gamma Ray, později ho ovšem kytarista Joshua Homme změnil na Queens of The Stone Age. Pro kapelu je typická orientace na kytarové riffy a tvrdší rock, sám Homme mluví o stylu kapely jako o robot rocku. Zvuk QOTSA je ovlivněn bezpočtem hudebních směrů a žánrů. Jejich zatím poslední deska *In Times New Roman...* vyšla v roce 2023.

Queens of the Stone Age Queens of the Stone Age Queens of the Stone Age Queens of the Stone Age Queens of the Stone Age Queens of the Stone Age

Sam Smith
Sam Smith jsou britští umělci. Svého prvního úspěchu dosáhli při featuringu skladby *Latch* od dua Disclosure. V roce 2014 získali čtyři ceny *Grammy*, včetně Alba roku za jejich debut *In the Lonely Hour*. Vyhráli také *Zlatý Globus* za píseň *Writing's on the Wall*, která doprovázela film *Spectre*.

Sam Smith Sam Smith Sam Smith Sam Smith

Lenny Kravitz
Leonard Albert „Lenny“ Kravitz je americký zpěvák, skladatel, multi-instrumentalista a producent, jehož „retro“ styl spojuje rock, soul, funk, reggae, hard rock, psychedelii, folk a baladu. K hlavním i doprovodným vokálům ve studiu často hraje na kytaru, baskytaru, bicí, klávesy a perkuse. Na televizi VH1 dosáhl 93. příčky v žebříčku 100 Greatest Artists of Hard Rock. Po celém světě prodal okolo 20 milionu alb.

Lenny Kravitz Lenny Kravitz Lenny Kravitz Lenny Kravitz Lenny Kravitz Lenny Kravitz

James Blake
James Blake je anglický muzikant, zpěvák, skladatel a producent z Londýna, který na hudební scénu vlétl v lednu 2011 eponymním debutovým albem. Toto album mu krom kladných kritik přineslo i nominaci na prestižní cenu Mercury Music Prize. Od té doby spolupracoval s velkou spoustou hudebníků, jako RZA, Bon Iver, Andre 3000, Travis Scott, Rosalía, Metro Boomin, Slowthai, SZA a vydal několik dalších desek, z nichž ta poslední *Playing Robots into Heaven* vyšla v roce 2023.

James Blake James Blake James Blake James Blake James Blake James Blake James Blake

Sean Paul
Sean Paul je jamajský rapper a zpěvák, který je považován za jednoho z nejvýraznějších dancehall a reggae umělců. Své první album *Stage One* vydal v roce 2000. Deska *Dutty Rock*, která ho mezinárodně proslavila, vyšla o dva roky později.

Sean Paul Sean Paul

Sofi Tukker
Sofi Tukker je americké hudební duo složené ze Sophie Hawley-Weld a Tucker Halperna působící v New Yorku. Dvojici nejvíce proslavila jejich píseň *Best Friend*, která byla uvedena v komerční reklamě, a píseň *Drinkee*, která byla v roce 2017 nominována na Grammy.

Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker Sofi Tukker

Zara Larsson
Zara Maria Larsson je švédská zpěvačka. V roce 2008, když jí bylo 10 let, vyhrála druhou řadu talentové soutěže *Talang*, švédské verze formátu *Got Talent*. Od té doby získala uznání díky singlům jako *Lush Life*, *Never Forget You*, *Girls Like* s Tinie Tempahem a *Ain't My Fault*.

Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson Zara Larsson

Tangerine Dream
Tangerine Dream je německá hudební skupina založená v roce 1967 Edgarem Froesem. Skupina hraje elektronickou hudbu a za svou existenci prošla mnoha personálními změnami, jediným stálým členem byl Edgar Froese.

Tangerine Dream Tangerine Dream Tangerine Dream Tangerine Dream

Bat For Lashes
Natasha Khan, profesionálně známá jako Bat for Lashes, je anglická zpěvačka, skladatelka, producentka a multiinstrumentalistka. Vydala pět studiových alb: *Fur and Gold, Two Suns, The Haunted Man, The Bride* a *Lost Girls*. Získala tři nominace na Mercury Prize. Kritici přirovnávají její hudbu k dílu Joni Mitchell, Nico, Siouxsie Sioux, Björk, Kate Bush či Fiony Apple.

Bat For Lashes Bat For Lashes Bat For Lashes Bat For Lashes Bat For Lashes Bat For Lashes Bat For Lashes

Son Mieux
Sedmičlenná kapela Son Mieux z Nizozemska hraje taneční pop s disco prvky, aranže jako ze sedmdesátých let s osobními příběhy a moderní produkcí. Jejich druhé album *The Mustard Seed* vyšlo na konci roku 2021 a všude kolem sklízí velké uznání. Dokonce získalo cenu *Edison* (nizozemská Grammy) za nejlepší album a nasbíralo už přes 16 milionů streamů. Kapela v létě roku 2022 vystupovala než padesátkrát a na své nizozemské turné prodala přes 20 000 vstupenek. S evropskými headline turné & festivaly po celé Evropě, které kapelu čekají, je připravena vyrazit se svou hudbou do zahraničí. Son Mieux tvoří Camiel Meiresonne, Maud Akkermans, Quinten Meiresonne, Olivier Lucas, Justin Schellekens, Timo Prins & Niels de Maa.

Son Mieux Son Mieux Son Mieux Son Mieux Son Mieux

Klangphonics
Klangphonics jsou trio, které produkuje a performuje živou elektronickou hudbu. Používáním kombinace elektronických a akustických elementů rozmazávají hranice mezi produkcí a živým vystoupením.

Klangphonics Klangphonics

Yogetsu Akasaka
Yogetsu Akasaka je zen buddhistický mnich narozený v Tokiu. Jeho hudební kariéra odstartovala v roce 2005.

Yogetsu Akasaka Yogetsu Akasaka

Sevdaliza
Sevdaliza je nizozemsko-íránská zpěvačka/skladatelka, tanečnice a producentka. Pochází z umělecké rodiny, která v roce 1991 uprchla z Teheránu do Rotterdamu. Jako teenager Sevda Alizadeh zpočátku toužila být profesionální sportovkyní, získala stipendium a začala hrát basketbal. Kvůli zranění byla nucena tento sport opustit. Později začala produkovat hudbu a věnovat se multimediálním projektům. Její debutové album *ISON* vyšlo v roce 2017. Hudba Sevdalizy zahrnuje vlivy z trip hopu, experimentálního popu, R&B, elektronické i tradiční perské hudby.

Sevdaliza Sevdaliza Sevdaliza Sevdaliza

Dennis Lloyd
Dennis Lloyd je skladatel, producent, trumpetista a zpěvák izraelského původu. S hudbou začínal brzo, už od osmi let se učil hrát na trubku. Studoval jazz, ale zajímal se i o jiné hudební žánry. V roce 2015 debutoval singlem *Playa (Say That)*, v listopadu 2016 na vlastní náklady poprvé vydal skladbu *Nevermind*, která mu o mnoho měsíců později přináší celosvětovou slávu.

Dennis Lloyd Dennis Lloyd Dennis Lloyd Dennis Lloyd Dennis Lloyd Dennis Lloyd Dennis Lloyd

Khruangbin
Khruangbin je tříčlenná kapela z Texasu, kterou tvoří Laura Lee na baskytaru, Mark Speer na kytaru a Donald Johnson na bicí. Khruangbin s vlivem thajského funku 60. let – jejich jméno se v thajštině doslova překládá jako „motorová moucha“ – je ponořen do těžkého basového, psychedelického zvuku jejich inspirace, Tarantinových soundtracků a surf-rocku.

Khruangbin Khruangbin Khruangbin Khruangbin Khruangbin Khruangbin

Genesis Owusu
Genesis Owusu je ghansko-australský zpěvák z Canberry.

Genesis Owusu Genesis Owusu

Murdo Mitchell
V deseti letech se chopil kytary a už o rok později se rozhodl se svým talentem seznámit veřejnost, když začal vystupovat na křižovatce kousek od střední školy, do níž v té době docházel. Mladý hudebník se ve svých duchaplných textech a procítěných vokálech doprovozených éterickými kytarovými melodiemi inspiroval takovými velikány, jako jsou skotský hudebník a producent Donovan nebo Glen Hansard. Na jaře 2023 vydal své první EP *Aztec Jewel*, jež překypuje chytlavými melodiemi a evokativními a emotivními texty.

Murdo Mitchell Murdo Mitchell

Gogol Bordello
Gogol Bordello je cikánská punková kapela pocházející z New York City, která se dala dohromady v roce 1999. Její zvuk je inspirován cikánskou hudbou, používá harmoniku, housle a kombinuje je s bicími, elektrickými kytarami a také s punkem, dubem a kabaretem. V New York City je kapela známa svými bouřlivými koncerty v Lower East Side. Od roku 2000 kapela vyjíždí na turné po Spojených státech i Evropě.

Gogol Bordello Gogol Bordello Gogol Bordello Gogol Bordello

Kwiat Jabłoni
Kwiat Jabłoni je folk-popové sourozenecké duo z Polska. V jejich repertoáru dominují polské autorské písničky. Nápad atypického spojení mandolíny, klavíru se dvěma vokály čerpá z projektu amerických muzikantů: Brada Mehlau a Chrise Thile. Do toho Kasia a Jacek připojili elektronické bicí a mísí tak akustické nástroje a elektroniku.

Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni Kwiat Jabłoni

Mercedes Peón
Mercedes Peón je španělská zpěvačka a hráčka na dudy a tamburínu. Její široký repertoár a energie, která uchvacuje každé její vystoupení, vrcholí v eklektických a nestydatě pulzujících tématech, což představuje pokračování současné etno scény v Evropě. Po více než 25 letech prohlubování tradice natočila v roce 2000 své první album s názvem *Isué*. V pozdějších dílech *Ajrú* (2004), *Sihá* (2007) a *Sós* (2008) ji její kompozice přivedly ke zvláštní atmosféře na hranici galicijské tradice a elektroakustiky. Její nejnovější dílo, *Deixaas*, je výsledkem intenzivního výzkumu možností zvukového umění přeneseného do oblasti hudební tradice.

Mercedes Peón Mercedes Peón Mercedes Peón Mercedes Peón Mercedes Peón

Bixiga 70
Sotva existuje jiný afrobeatový projekt, který by přitahoval takovou pozornost jako orchestr Bixiga 70 se sídlem v Sao Paulu. Po pandemii se Bixiga 70 znovu objevili s jinou sestavou, stále postavenou na čtyřčlenné sekci na trubku, ale se dvěma perkusistkami a inovativním klávesistou, a novým albem s názvem *Vapor* (2023). Posun k jemnějšímu, melodičtějšímu zvuku je znát už na první skladbě alba *Malungu*, pomalé vypalovačce s klikatým, téměř etiopským zvukem, kterou složil hvězdný host a titán na bicí nástroje Simone Sou. Závěrečná skladba *Loa Lua* je stále pomalejší, zasněná a prostřílená elektronikou. Mezi tím pět pozitivních písní nabízí jejich obvyklé afrobeatové směsi – ska, jazz, samba.

Bixiga 70 Bixiga 70 Bixiga 70 Bixiga 70 Bixiga 70 Bixiga 70

Anyma
Anyma, vlastním jménem Danyka Sioui, je zpěvačka a skladatelka z Kanady. Pochází z půvního národa Huron-Wendat, což je důležité nejen pro její hudbu, ale i pro vlastní identitu a pohled na svět. Její hudbu lze popsat jako indie-elektro-popovou hudbu oslavující život, vztah k přírodě a předkům. Místo jazyka Wandot, jehož mluvčí vymřely, takže je neznámý, zpívá Anyma anglicky. Ale spiritualita, moudrost a ozvěny jejího národa jsou slyšet v *Humans*, jejím debutovém EP nahraném ve spolupráci s producentem a hudebníkem Pierre-Olivieren Couturieren.

Anyma Anyma Anyma Anyma Anyma Anyma Anyma

Maok
Maok je slovenský zpěvák a multiinstrumentalista, který je známý pro svůj talent vystihnout v tónech atmosféru situace. Často je zván jako hudební doprovod na meditační a jógové akce.

Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok Maok

Patrik Kee
Patrik Kee je český zpěvák a hlasový improvizátor.

Patrik Kee Patrik Kee Patrik Kee

Spacedrummer & Friends

Spacedrummer & Friends

Vojta Violinist & Myrith
Duo mužsko-ženského dvojhlasu ve fúzi keltské, ethno a world music.

Vojta Violinist & Myrith

Mig Melgar
Veganský zdravotní kouč, rostlinný kuchař, učitel jógy a meditace, HIIT trenér, ultramaratónský běžec a hudebník na kroužky léčení zvukem.

Mig Melgar

Nessi Gomes
Britská zpěvačka a skladatelka Nessi Gomes, která se narodila na Guernsey v portugalské rodině, spojuje vlivy obou částí svého etnického původu, mísí tradiční, emocionální folkovou hudbu Fado s britskou progresivní moderní inspirací. Přestože většinu svého života strávila na Channel Islands, k bodu obratu jejího hudebního stylu došlo po šesti letech strávených ve Střední Americe. Roky, které prožila daleko od svého domova, otřásly jejím světem a proměnily její tvorbu. Přešla od zjevnějších témat jako je láska, ztráty a zlomená srdce, a pustila se do hlubšího zkoumání svojí „vnitřní geografie“ a strachů, nejistoty, krásy a světla.

Nessi Gomes Nessi Gomes Nessi Gomes Nessi Gomes

Gemiko
Duo Gemiko, které bylo založeno v roce 2021, kombinuje písničkářství s folkovými a světovými prvky.

Gemiko Gemiko

Nick Barbachano
Nick Barbachano je nezávislý hudebník, který tvoří hudbu inspirovanou rostlinnou medicínou a svou prací s modlitebními kruhy po celém světě.

Nick Barbachano

Alexia Chellun
Alexia Chellun je britská zpěvačka a skladatelka s kypersko-řeckými a mauritánskými kořeny.

Alexia Chellun Alexia Chellun Alexia Chellun

Sam Garrett
Sam Garrett je anglický písničkář, jehož hudba podtrhuje jeho duchovní cestu za poznáním východní filozofie, meditace, jógy a moudrosti rastafari.

Sam Garrett Sam Garrett Sam Garrett

Sutari
Sutari trio pokračuje v tradici polských lidových zpěváků. Jejich tvorba dala nový směr myšlení o lidové hudbě v Polsku. Experimentují s různými vokálními technikami, polyfonií, polskými rytmy. Vytvářejí vlastní nástroje a zkoumají hudební potenciál předmětů každodenní potřeby. Aranžují staré polské písně a skládají vlastní skladby na základě různých ženských hudebních tradic. Trio Sutari bylo vybráno k prezentaci své hudby na největším mezinárodním světovém hudebním veletrhu *Womex 2015* a jako jedna z mála polských a evropských skupin natočilo hudební session pro kultovní americkou rozhlasovou stanici KEXP.

Sutari Sutari Sutari Sutari

Avalanche Kaito
Belgičtí Avalanche Kaito ve své tvorbě vytváří *„inovativní syrový a odporný hudební svět.“*

Avalanche Kaito Avalanche Kaito

Deva Premal & Miten
Jako nositelé 5 000 let staré tradice Deva Premal & Miten stojí v popředí rostoucího celosvětové fenoménu chorálového zpěvu. Vystupují na festivalech, rockových akcích, v koncertních síních a katedrálách po celém světě a pořádají on-line program meditace s mantrou, kterého se zúčastnilo více než 200 000 účastníků. Jejich debutové album *The Essence* zkombinovalo prastaré indické a tibetské mantry se současnou hudbou. Dalo tak vzniknout jedinečnému hudební žánru. Album se dostalo na vrchol žebříčků World Music a New Age, kde stále zůstává. Od té doby Deva a Miten vydali více než 17 alb, kterých se prodalo více než jeden milion. Mezi jejich „fanoušky“ patří tak různorodé osobnosti jako Jeho Svatost Dalajlama, Cher (která nahrála a zahrála jejich verzi Gayatri mantry), motivační guru Tony Robbins a spisovatel Eckhart Tolle. Deva & Miten jsou často doprovázeni nepálským mistrem flétny Manosem. Manose se narodil v Káthmándú. S duem intenzivně vystupuje a podílel se na řadě jeho alb, včetně *Songs for the Sangha* a *Cosmic Connections*.

Deva Premal & Miten Deva Premal & Miten

Alex Serra
Alex Serra je hudebník a zpěvák z Barcelony. Jeho debutové album *In the Real World* (2019) je výsledkem čtyřleté cesty sebepoznání, která začala v roce 2012 a zavedla ho přes Latinskou Ameriku a jižní Afriku, kde se dostal do kontaktu s hudebníky různých hudebních kořenů.

Alex Serra Alex Serra Alex Serra Alex Serra

DJ Mam
Jeden z nejžádanějších DJů v Riu de Janeiru, který měl příležitost hrát téměř před dvoumilionovým publikem v rámci oslav brazilského nového roku.

DJ Mam DJ Mam

Sauljaljui
Sauljaljui, zpěvačka z vesnice Kapanan kmene Paiwan v Mudan Township, Pingtung, má pevný, silný, ale jemný hlas.

Sauljaljui Sauljaljui

Sara Curruchich
Sara Curruchich je guatemalská zpěvačka a skladatelka. Zpívá jak ve španělštině, tak v jazyce Kaqchikel a je jedním z prvních hudebníků, kteří tento jazyk použili v populární hudbě. Ve své zemi se proslavila se svou písní z roku 2015 *Ch'uti'xtän*.

Sara Curruchich Sara Curruchich

Ajeet
Ajeet je umělkyně, která spřádá inspiraci od tradičního irského folku až po mystické a meditativní zvukové plochy.

Ajeet Ajeet Ajeet Ajeet

Lenny
Lenny je zpěvačka, autorka a klavíristka, která je již od roku 2013 výraznou postavou české hudební scény. Během prvního roku, kdy podepsala smlouvu u vydavatelství Universal Music, vydala dvě EP s názvem *All My Love* a *Fighter*. V témže roce získala cenu Anděl za Objev roku a nominaci na Objev roku v anketě Český Slavík. Má za sebou tři úspěšná alba. V roce 2016 vydala debutové album *Hearts*, se kterým vyjela na klubové turné a dostala za něj nominace v prestižních domácích i zahraničních anketách. Proměnila čtyři nominace v cenách Anděl a stala se zpěvačkou roku 2016. Největší úspěch zaznamenala s písní *Hell.o*, která obsadila první příčky hitparád v Itálii. V roce 2020 Lenny vydala album *Weird & Wonderful*, na které navázala s úspěchem v celosvětové Spotify kampani *Equal*, kdy se objevila na hlavním billboardu new yorské Times Square. Výraznou spolupráci měla Lenny v roce 2022 na singlu *Lithium*, který pro ni produkoval Mike Shinoda – známá tvář americké kapely Linkin Park. V září téhož roku vydala Lenny třetí studiové album *Heartbreak Culture*, které představila na podzim 2022 na koncertě v pražském O2 universu.

Lenny Lenny Lenny Lenny Lenny Lenny Lenny

Mig 21
Mig 21 je česká rocková hudební skupina. Charakteristickým znakem jejich textů je svébytná poetika, ovlivněná zpívajícím hercem Jiřím Macháčkem. Jako jedna z mála kapel na svých koncertech klade důraz kromě videoprojekcí také na scénografii.

Mig 21 Mig 21 Mig 21 Mig 21

NTO
70s rock, 30s swing, hiphop, triphop, pop, jazz, soul, classical music are as many shades N’to can use to colour his tracks. However it is through electronic music that he expresses and fulfills himself completely. He creates a distinctive, pure and "pointilliste" sound that already makes him a key player on the French techno market. He works every inch of his generous rhythmic, he deconstructs the sounds, betrays our habits and yet those melodies of his go straight to the point and far beyond our expectations.

NTO NTO NTO NTO

The Caracal Project
Nekompromisná myseľ Félixa Burnoda z južného Francúzska poháňa avantgardnú trajektóriu The Caracal Project. Inšpiráciu čerpá zo svojich prvých vplyvov. Jeho kritikmi uznávaný charakteristický zvuk upútal pozornosť komunity basovej hudby a kapely Noisia, ktorá ho v čase ich rozlúčkového turné označovala ako *„one to watch"*. Podpora neskôr prišla zo všetkých kútov sveta tanečnej hudby, s vydaniami s *Critical Music*, *Vision*, *Hospital Records* a na druhej strane spektra s *Gud Vibrations*, *UKF* a *Noir Sur Blanc*. Po tom, čo sa ukázal na podujatiach ako *Fabriclive*, *Get in Step* alebo *Rampage*, sú jeho sety žánrovo plynulým zážitkom s jednoduchým cieľom umožniť ľuďom, aby sa odviazali.

The Caracal Project The Caracal Project The Caracal Project The Caracal Project The Caracal Project

D.Y.K.
Nový projekt českého zpěváka Vojtěcha Dyka a dvojnásobného držitele Grammy Ondřeje Pivce s kořeny v Brooklynu, kde společně s dalšími americkými umělci vzniklo unikátní album. Vojtěch Dyk – zpěv, Ondřej Pivec – klávesy, hammondovy varhany, Jan Andr – klávesy, Jiří Kalousek – kytara, Marek Cába – baskytara, Filip Ernst – bicí, Josef Buchta – trubka, Lukáš Koudelka – trubka, Petr Hnětkovský – trombon, Michal Žáček – saxofon, Annamária d‘Almeida – vokály, Marta Kloučková – vokály, Jakub Vaňas – vokály

D.Y.K. D.Y.K. D.Y.K. D.Y.K. D.Y.K. D.Y.K.

ClockClock
ClockClock is an electropop band from Mannheim, Germany. ClockClock consists of the two producers Fabian Fieser and Mark Vonsin and the singer Bojan Kalajdzic. The three musicians met at a jam session in 2016 and started working together in 2017. The band name ClockClock is based on the onomatopoeic sound of two timbrels hitting each other.

ClockClock ClockClock

Enkelé
Skupina Enkelé se pomocí afro-kolumbijských hudebních žánrů snaží o odhalení tabu okolo postavení žen v Kolumbii.

Enkelé

Dumai Dunai
Dumai Dunai sídlící v Montrealu vznikli v roce 2021 a do své tvorby přinášejí hluboké groovy dubu, punkovou energii a vlivy starověkého slovanského zpěvu.

Dumai Dunai

Tankus The Henge

Tankus The Henge Tankus The Henge Tankus The Henge

Kawala
Kawala je indie-folková kapela z Londýna. Kawala vznikla původně jako akustické duo zpěváka Jima Higsona a kytaristy Daniela McCarthyho. V roce 2015 se objevili v populárn

Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024Colours of Ostrava 2024

Místo: Ostrava, Vítkovice 3004




Uložit tuto akci

Sdílet s přáteli: